Toimitusjohtajan katsaus

2022 – valmistelun vuosi

Vuonna 2023 Suomen jätehuolto muuttuu, kun uuden jätelain toimenpiteen toteutetaan. Stormossenin omistajakunnissa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Isokyrö, Maalahti ja Korsnäs) Stormossen vastaa pakkausjätteiden (kartonki, muovi, lasi ja metalli) ja biojätteen kuljetuksista. Meille Stormossenilla vuosi 2022 merkitsi omien järjestelmiemme sopeuttamista, valmistautuaksemme tuleviin muutoksiin. Jätekuljetusten kilpailuttaminen tehtiin tämän vuoden aikana. Muutoksiin liittyvää ennakoivaa viestintää suunnattiin asukkaille.

Uusi jätelaki perustuu EU:n tavoitteeseen materiaalihyödyntämisen nostamisesta nykyisestä 35 prosentista 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Myös Stormossen tavoittelee samaa. Tämän tavoitteen saavuttaaksemme olemme mm pidentäneet aukioloaikoja ja käyntien määrä hyötykäyttöasemilla on muutettu rajattomaksi. Vuonna 2022 avattiin Stormossenin ensimmäinen autonominen hyötykäyttöasema. Maksamaan asukkailla on toukokuusta 2022 alkaen ollut mahdollisuus avata portit hyötykäyttöasemalle silloin kun se heille itselleen parhaiten sopii. Henkilökuntaa on paikalla yhtenä päivänä viikossa. Vastaanotto on ylittänyt odotukset ja kävijämäärä Maksamaalla kasvoi 111 prosentilla vuonna 2022 verrattuna edelliseen vuoteen. Myös kierrätysgalleria Minimossenin kävijämäärä kasvoi 30 prosentilla vuonna 2022. Stormossenin toiminta-alueen asukkaat vaikuttavat olevan valmiita osallistumaan yhdessä tulevaisuuden kiertotalouden rakentamiseen.

Tämä on huomattu myös ulkomailla ja Stormossenilla vieraili muun muassa Meksikon suurlähetystö vuonna 2022. Kiinnostus kestäviä ratkaisuja kohtaan vain kasvaa sekä kansainvälisesti että täällä Suomessa, Pohjanmaalla ja energiaklusteri on edelläkävijä. Vaasassa paikallisten biokaasubussien määrä kasvoi vuonna 2022 ja on nyt 22 kpl. Stormossenin BIG-biokaasun myynti kasvoi 47 prosentilla vuonna 2022 verrattuna edelliseen vuoteen. Eniten kasvoi myynti yksityisautoilijoille.

Aimo Latvala
Toimitusjohtaja